Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/icorner.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571
Hvad er søvnapnø? | Ib's Corner
Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/icorner.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571

Hvad er søvnapnø?

De færreste personer kender til sygdommen Søvnapnø, hvor der henvises til syndromet obstruktiv søvnapnø (OSA). På engelsk kendes sygdommen som Obstructive Sleep Apnea eller Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS). Betegnelsen kvælesøvn bliver også brugt om sygdommen i daglig tale i Danmark, da betegnelsen i høj grad dækker syndromets symptomer.

Søvnapnø – en sygdom, der kun findes under søvn
En sygdom fejler man normalt i alle døgnet 24 timer. Dette er dog ikke tilfældet med søvnapnø, da denne sygdom viser sig under søvn. Personer, som lider af søvnapnø, vil under nattesøvnen opleve kvælningslignende anfald gang på gang. Personen vil samtidigt også snorke meget højt og i uregelmæssigt takt. Denne uregelmæssige og høje snorken er det tydeligste symptom på søvnapnø. Personer, som lider af søvnapnø, vil typisk også i løbet af natten lave pauser i vejtrækningen samt generelt sove uroligt. Det er heller ikke unormalt, at personer med søvnapnø sveder og skal tisse flere gange i løbet af natten.

De daglige symptomer af søvnapnø
På trods af, at søvnapnø er en sygdom, der kun findes under søvn med natlige symptomer, så fører sygdommen desværre også daglige symptomer med sig. Personer med søvnapnø er generelt trætte i dagstimerne som følge af den urolige nattesøvn. Den manglende søvn medfører derfor typisk daglige symptomer som koncentrations besvær og hukommelsesproblemer samt øget irritabilitet. Personen vil typisk også have svært ved at vågne om morgenen, hvilket blandt andet også kan være endnu sværere grundet med morgenhovedpine, som søvnapnø også kan medføre. På længere sigt kan manglen på søvn og konsekvenserne herfra også medføre psykiske problemer som dårligt humør, nedstemthed og i værste fald depression.

Sådan opdager du søvnapnø
Det er dog ikke alle personer med søvnapnø, som oplever disse daglige symptomer. Af den grund er sygdommen netop en sygdom, som viser sig under søvn. Der er derfor adskillige tilfælde af søvnapnø, som ikke er opdaget medmindre, at personens samboere har gjort personens opmærksom på den høje snorken. Du bør dog mistænke, om du lider af søvnapnø, hvis du kan nikke genkendende til én eller flere af de ovenstående nævnte symptomer.

Hvis du mistænker, at du muligvis er én af de personer, som lider af søvnapnø, så kan du kontakte et søvnlaboratorie for at få en undersøgelse af din snorken. Her vil der fortages en cardio-respiratorisk monitoreringsundersøgelse, hvor du får udleveret et apparat, som du skal tage med hjem. Dette apparat skal bruge til at optage din søvn i én til tre nætter, hvorefter din eventuelle diagnose kan stilles. I tilfælde af, at du lider af søvnapnø, vil du blive tilbudt en effektiv snorkebehandling, hvor tandskinner er i stand til at mindske de symptomer og konsekvenser, som søvnapnøen medfører.

Kontakt dit nærmeste søvnlaboratorie for at finde ud af, hvordan du undersøges og behandles for sygdommen Søvnapnø, så du fremover kan få en god nats søvn.

Søvnlab
Vester Voldgade 86
1552 København V
78 77 16 45