Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/icorner.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571
Isninger i tænderne – her er årsagen til dine smerter | Ib's Corner
Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/icorner.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 571

Isninger i tænderne – her er årsagen til dine smerter

Isninger i tænder

Gør det ondt i dine tænder, når du indtager noget varmt eller koldt? Og har du også smerter, når du spiser eller drikker noget sødt eller syrligt? Så kan det tyde på, at du har isninger i tænderne.

Isninger i tænderne er en udbredt tilstand, der er kendetegnet ved hurtige og jagende smerter. Det er heller ikke ualmindeligt, at den ubehagelige fornemmelse opstår, når kold luft rammer tænderne. Du kan få hjælp til at komme dine isninger i tænderne til livs hos en dygtig tandlæge i Frederiksværk og Jyllinge – så undgår du at skulle lade dig hæmme af smerter i tænderne.

To udbredte årsager til isninger i tænderne

  • Tandkødet har trukket sig tilbage

Tændernes yderste lag kaldes emaljen. Denne beskytter tandbenet og sørger for, at de små kanaler, der går ind til tandens nerve, er beskyttede. De små kanaler kaldes også for ’tandhalse’, og det er når, disse blottes, at der opstår de isnende smerter – heraf navnet ’blottede tandhalse’.

Emaljen dækker ikke hele tanden, og derfor er det tandkødets opgave at yde beskyttelse fra det område, hvor emaljen ophører. Derfor kan tandhalsene let blive blottet, hvis tandkødet trækker sig tilbage. Den hyppigste årsag til, at tandkødet trækker sig tilbage, er forkert børsteteknik. Børster man i en skurende bevægelse på tværs af tandrækken, udsættes tandkødet for voldsom belastning, og dette kan altså forårsage, at det trækker sig tilbage.

Når dette sker, er tandhalsene blottede, og temperatursvingninger, sukker og syre kan let påvirke tandnerven.

  • Revner i tænderne

Hvis du tygger på noget hårdt, eller dine tænder udsættes for slag, er der risiko for, at tænderne revner. Når en tand revner, sker der ikke alene skade på tandemaljen, men også på det underliggende tandben. Da disse to dele af tanden beskytter tandnerven, giver en revne risiko for nervepåvirkning. Nerven er letpåvirkelig, og derfor kan en revne i en tand være årsag til, at der opstår isninger i tænderne.

Gode muligheder for behandling

Uanset om dit tandkød har trukket sig tilbage, eller om du har en revne i din tand, har du med en tandlæge nær Frederikssund gode muligheder for at få afhjulpet dine isninger. Rodbehandling kan i mange tilfælde afhjælpe smerterne, hvis isninger skyldes en revne eller en tandskade.

Skyldes isningerne derimod, at tandkødet har trukket sig tilbage, skal løsningen på problemet findes ved hjælp af flourlak. Tandkødet kan nemlig ikke vokse ud igen, og derfor er det nødvendigt at lægge en flourlak for at beskytte de blottede tandhalse.
Smilklinikken
Jyllingecentret 41
4040 Jyllinge
46 73 03 30